wandelvakantieFrisse lucht, prachte uitzichten en goed voor je gezondheid is het leuke aan een wandelvakantie. Je hoeft geen 100 kilometers per dag te stappen. Gewoon genieten van het leven en de natuur. Je doet dit op eigen tempo en vermogen. Wandelen kan je overal en in bepaalde gebieden kan je dwars door weiden en velden trekken, met uitzondering als er dieren aanwezig zijn. Een wandelvakantie hoef je ook niet alleen te doen. Samen met het huisgezin of met een paar vrienden, iedereen draagt iets en je hebt dubbel plezier. Elk zijn eigen tentje en voor het slapen gaan, allen samen gezellig genieten en gezond eten rond de barbecue.

Een wandelvakantie kan je goed voorbereiden waardoor je voor geen verassingen komt te staan. Natuurlijk zal je een paar maand ervoor toch wel wat aan sport moeten doen. Elke dag een paar kilometers wandelen alvorens je aan een lange wandelreis kan beginnen.

Met een goede GPS en enkele wandelkaarten kom je al heel ver. Een wandelreis kan je best even thuis uitstippelen met een wandelrouteplanner. De meeste wandelnetwerken zijn reeds gedigitaliseerd. Met behulp van een wandelrouteplanner stippel je online je route uit waarop deze automatisch de route berekent . Je kan eventueel deze kaarten ook inladen in je GPS. (Lees alles hierover op kaarteuropa.be)

Er bestaan GPS toestellen die speciaal ontwikkeld zijn voor outdoor activiteiten, zoals wandelen en fietsen. In deze toestellen kan je dus je wandeling opslaan en bekijken met Google Maps, Google Earth of Mapsourcce. Deze toestelletjes zijn ook niet meer zo duur in vergelijking met 10 jaar geleden.

Wil je toch de grens oversteken tijdens je wandelreis, dan ben je niet verplicht een hotel te boeken, er zijn ook tal van gastenkamers en vakantiehuizen waar je terecht kan voor een nachtje slapen. Wel even contact opnemen voor je vertrek. Wie het avontuurlijker wil maken kan steeds een lichte tent en slaapzak meenemen. In veel landen stellen kloosters zich ook open voor een overnachting. Eventueel stap je van camping naar camping. Ook boeren laten je vaak toe om even je tent voor een nacht op te slaan.