vakantietips inbrekerPreventietips voor een veilige vakantie

Inbrekers komen graag langs wanneer er niemand thuis is, bv. Tijdens uw vakantie. Neem daarom vòòr uw vertrek de juiste maatregelen. Maar ook wie thuis graag eens de barbecue aansteekt, past best op, want een ongeval is snel gebeurd.

Hieronder enkele preventietips voor een zorgeloze zomer!

Bereid je vertrek voor

Met enkele eenvoudige maatregelen, kan je jouw woning en voertuig beveiligen.

– Vraag voor je vertrek ‘vakantietoezicht’ voor je woning aan bij de politie. Dit kan via de website www.police-on-web.be. Verwittig eventueel ook de lokale politie in je buurt.

– Heb je buitenverlichting met een bewegingsdetector? Zet deze dan voor je vertrek aan.

– Geef de indruk dat je huis bewoond is, vooral ’s avonds. Plaats bijvoorbeeld tijdschakelaars op een aantal lampen of vraag aan de buren om hun wagen af en toe op jouw oprit te parkeren.

– Stop de thuislevering van de bakker, krantenwinkel, ….

– Sociale controle is belangrijk. Licht een buurman of andere vertrouwenspersoon in over je vertrek. Misschien willen ze ook wel je post ophalen en de rolluiken regelmatig op- en aflaten.

– Laat geen gereedschap rondslingeren in de omgeving van je huis. Een ladder of hamer zijn nuttige instrumenten voor een inbreker.

– Leg geen sleutels op typische plaatsen (vb. onder de mat).

– Activeer het alarmsysteem en verwittig eventueel de alarmcentrale van je vertrek.

– Doe voor je vertrek een test van de branddetectoren. Vervang indien nodig de batterij.

– Zet bij je vertrek alle elektrische apparaten uit, behalve de ijskast en de diepvriezer.

– Communiceer afwezigheden niet op sociale netwerken! Zet dus geen vakantiefoto’s op sociale netwerken. Hiermee toon je aan dat je afwezig bent en ver weg van huis. Wacht hier liever mee tot je terug thuis bent. Zorg ervoor dat je de informatie op je Facebook-account beveiligt zodat niet iedereen hiertoe toegang heeft. Geef bijvoorbeeld alleen toegang aan je beste vrienden en niet aan vrienden van jouw vrienden. Zo voorkom je dat personen met slechte bedoelingen je doen en laten kennen Wil je weten hoe veilig je woning is? Een diefstalpreventieadviseur kan gratis een veiligheidsdiagnose van je huis opstellen!

Beveilig je administratieve documenten en waardevolle goederen

– Maak voor je vertrek een kopie van alle belangrijke documenten zoals identiteitskaart, reispas, rijbewijs en boorddocumenten van voertuigen. Laat alle belangrijke documenten die je niet nodig hebt, thuis en bewaar ze daar op een veilige plaats.

– Maak een inventaris van de serienummers van alle waardevolle voorwerpen en neem foto’s van waardevolle voorwerpen zonder serienummer.

– Vraag bij de gemeente een Kids-ID of elektronische identiteitskaart voor kinderen aan als je op reis vertrekt. Zo raak je zonder problemen langs grenscontroles.

– Met de Kids-ID kan je ook het systeem “Hallo Ouders” activeren. Noteer daarna het telefoonnummer van “Hallo Ouders” – 0032 78 15 03 50 – én het Rijksregisternummer van het kind in de kleding of op een armbandje van het kind.

Als het kind verloren loopt, kan men zo proberen een familielid of kennis te bereiken. Als er niemand antwoordt, dan belandt de oproep over het kind in nood bij Child Focus.

Tijdens je vakantie

Ook tijdens je vakantie moet je opletten voor bepaalde zaken.

De barbeque

– Plaats de barbecue eerst en vooral op een vlakke plaats en niet te dicht bij je tent of kampeerwagen.

– Gebruik nooit methanol, benzine, brandgel … als aanmaakmiddel! Overgiet de barbecue ook nooit met extra brandstof.

– Controleer bij een gasbarbecue de stevigheid van de gasslang en de eventuele vervaldatum van de gasfles.

– Doof na het barbecueën alles grondig uit en verplaats de barbecue pas als die volledig is afgekoeld.

– Koop eventueel een brandblusser! Het kan je helpen om in geval van nood zelf in te grijpen.

– Gebruik je gasflessen om te koken? Bewaar ze dan uit de zon op een koele plaats en zet ze rechtop.

De wagen

– Laat geen waardevolle voorwerpen achter in je wagen en toon dit door het handschoenkastje en kofferzeil open te laten.

– Haal je boorddocumenten uit de wagen, ze zijn geld waard voor criminelen.

– Parkeer je wagen in een garage of op een andere veilige plaats. Kies voor een niet-afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.

– Neem alle boorddocumenten mee. Sluit ook deuren, ramen, schuifdak en koffer zorgvuldig af. Als er iets gestolen wordt zonder sporen van braak, is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal en heb je geen recht op een schadevergoeding.

– Verwijder steeds je mobiele GPS en GPS-houder. Zorg er ook voor dat de zuignapafdruk op de voorruit niet zichtbaar blijft.

– Als je de GPS of GSM toch in de wagen laat, schakel dan de blue tooth en WIFI-functie uit opdat potentiële dieven het signaal niet zouden kunnen opvangen.

– Gebruik de PIN-code op je GPS. Deze optie is vaak voorzien, maar niet standaard ingesteld. Activeer deze functie. Na diefstal kan de GPS niet gebruikt worden zonder de juiste PIN-code.

De fiets

– Gebruik steeds 2 verschillende sloten. Geef de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten. Bevestig je fiets altijd aan een vast punt, ook al laat je hem maar eventjes achter.

– Laat je Rijksregisternummer in je fiets graveren. Dit is een unieke en moeilijk te verwijderen code, die de politie in staat stelt om je naam en adres op te sporen.

Let op voor gauwdieven

– Sluit je (hand)tas goed af en houd de sluitingen naar jou gericht.

– Op stap? Let dan op voor gauwdieven. Bewaar niet alle waardevolle zaken op één plaats (bijv. geld, papieren …) en laat je op straat niet zomaar afleiden. Het kan een manoeuvre zijn om iets te stelen.

– Steek de pincodes van je elektronische identiteitskaart of bankkaarten niet in je portefeuille. Beperk ook de hoeveelheid cash geld op zak.

– Hang op café of restaurant je jas niet achteloos op een stoel of aan een kapstok terwijl in de zakken nog waardevolle spullen zitten.

Op reis

– Huur je een vakantiewoning? Zorg dan dat je de vluchtroute en uitgangen van het gebouw goed kent. Controleer eventueel ook de aanwezige rookdetectoren.

– Ben je met het gezin op vakantie aan de Belgische kust? Dan kan je ter plaatse anti-verdwaalbandjes krijgen voor de kinderen. Deze zorgen ervoor dat de redders verloren gelopen kinderen sneller en gemakkelijker kunnen verenigen met hun ouders. De armbandjes zijn gratis beschikbaar bij de redders, op openbare toiletten, in toeristische diensten en E.H.B.O-posten.

Ondanks alles toch slachtoffer geworden?

Preventie voorkomt niet alles. Hierbij vind je wat je moet doen wanneer je het slachtoffer bent van diefstal of een ander ongeval.

– Doe bij diefstal van een waardevol voorwerp zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.

– Ben je je Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd één van deze documenten gestolen? Bel gratis 00800 2123 2123 en blokkeer de kaart. Meer info op www.docstop.be

– Bankkaart kwijt of gestolen? Bel Card Stop: 070/344344. Het is 24u /24 en 7 dagen/7 bereikbaar!

– Als je dringende hulp nodig heeft van de brandweer, een medisch team of de politie, is het nummer “112” het enige noodnummer dat je in heel Europa gratis kan bellen. Meer info op www.112.be.