Garda, Italy - April 15, 2016: Two cyclists look the panorama from the Ponale trail in Riva del Garda, Italy.

Al jaren is Italië een populair vakantieland en dat is niet voor niets. Met glooiende heuvellandschappen, prachtige stranden, het lekkere weer en het heerlijke eten is het een veelzijdig land vol met verrassingen. Hou je van een sportieve vakantie? Dan is Italië uitermate geschikt om op de fiets te ontdekken. Laat je inspireren door deze drie prachtige fietsroutes in Italië.

Het betoverende Gardameer

De omgeving rond het Gardameer is prachtig. Het is omringd door groen, indrukwekkende bergen en mooie dorpjes. Daarbij heeft het een kustlengte van ongeveer 160 km wat deze omgeving perfect maakt om op de fiets te ontdekken.  Fiets langs het mooie blauwe water van dorpje naar dorpje en stop voor een heerlijk ijsje of een niet te versmaden lunch. Het meer is uitstekend te ontdekken vanuit een vaste camping bij het Gardameer. Zo bezoek je de ene dag de prachtige citroenbomen en proef je limoncello in het westen. En de andere dag ga je naar het oosten voor de wijngaarden. Ook in het zuiden kun je volop leuke uitstapjes maken. Zeker het middeleeuws dorpje Borghetto sul Mincio en het schiereiland Sirmione zijn niet te missen.

Van Venetië tot Jesolo

De bijzondere Adriatische kust wordt door steeds meer fietsliefhebbers ontdekt. Een ideale route die je op de fiets kunt afleggen is van Venetië tot aan de badplaats Jesolo. Het is een mooie fietsroute die je goed kunt combineren met een aantal culturele uitstapjes. Zo kom je onderweg veel vissersdorpjes en middeleeuwse dorpjes tegen. Tussen de dorpjes door fiets je langs de prachtige Adriatische kust over relatief vlakke wegen. Deze route is uitstekend in een dag af te leggen en de volgende dag weer terug te fietsen. Het is slim om een nachtje te overnachten in een stacaravan of op een compleet ingerichte bungalowtent. Zo hoef je geen extra bagage op de fiets mee te nemen en staat alles al klaar als je na een lange dag op de fiets arriveert.

Fietsen op Sardinië

Op de fiets kun je eenvoudig en ontspannen alle schoonheiden die Sardinië te bieden heeft beleven. Op het eiland kun je genieten van mooie kleine middeleeuwse dorpjes en de vele panoramische vergezichten. Ontdek het eiland en rust daarna uit op een van de prachtige stranden met een azuurblauwe zee. Let wel op, want het eiland kent ook een aantal prachtige, maar hoge bergen. Vergis je dus niet in de afstanden en de pittige fietstochten. Desalniettemin is het zeker de moeite waard om het eiland op de fiets te bekijken. Ook hier kun je prima vanuit een leuke camping op Sardinië verschillende uitstapjes maken. Zo fiets je op je gemakje het hele eiland rond waarbij je getrakteerd wordt van het ene na het andere prachtige vergezicht. Niet bepaald vervelend!

Welke route spreekt jou het meeste aan voor aankomende zomer? Het wordt in ieder geval genieten van al het moois dat Italië te bieden heeft. Buon viaggio.