wereldstekker_AKMeer dan ooit wordt er tijdens een vakantie allerlei elektronische apparatuur meegenomen zoals de smartphone, tablet, camera en de powerbank. Al deze mobiele apparatuur werkt op een accu. Maar een accu is na één dag gebruik meestal wel leeg en moet dan opgeladen worden. Naast het feit dat je niet altijd genoeg stopcontacten in je hotelkamer hebt, worden er in veel landen andere soorten stopcontacten gebruikt. Nederlandse stekkers passen hier meestal niet in en een wereldstekker is dan absoluut noodzakelijk. De wereldstekker is daarom een onmisbaar reisaccessoire dat je nooit moet vergeten.

Wat is een wereldstekker?

Een wereldstekker is een stekker met een stopcontact waar je je Nederlandse stekker in kunt steken. Aan de andere kant zitten contactpunten die passen in het stopcontact dat in het desbetreffende land wordt toegepast. Je kunt een wereldstekker kopen die specifiek voor een bepaalde streek of land is bedoeld zoals een reisstekker Engeland of Noord-Amerika, maar je kunt ook een universele wereldstekker aanschaffen. Een universele wereldstekker heeft verschillende soorten contactpunten en is daardoor in vrijwel alle landen in de wereld te gebruiken. Een groot voordeel van de huidige wereldstekkers is dat ze licht in gewicht zijn en klein in formaat. Ze kunnen dus gemakkelijk worden meegenomen in de koffer.

Verschillende stopcontacttypes

De verschillende types stopcontacten die wereldwijd worden gebruikt, zijn ingedeeld volgens een internationale standaard. Het stopcontacttype wordt aangegeven met een letter. Sommige Nederlandse stekkers passen ook in een ander stopcontacttype, maar gok daar niet op als je een land bezoekt waarvan je weet dat er een ander type stopcontact in gebruik is. Het stopcontact hoeft maar net een andere vorm te hebben of de gaten in het stopcontact zijn te smal en dan past de Nederlandse stekker niet. Neem daarom altijd een reisstekker mee naar je vakantiebestemming. Je weet dan in ieder geval zeker dat je je elektronische apparaten en accu’s kunt opladen.

Wat zijn de stopcontacttypes?

De verschillende types stopcontacten worden aangemerkt met een letter. Naar aanleiding hiervan kun je gemakkelijk opzoeken welk type stopcontact het land gebruikt waar jij naartoe reist. De verschillende type stopcontacten zijn:

 • Type A: type A bestaat uit twee smalle rechthoekige parallel aan elkaar lopende sleuven en wordt voornamelijk gebruikt in Noord-Amerika. De gebruikte stekker bestaat uit twee platte pinnen.
 • Type B: dit type is identiek aan type A, maar er zit onder de sleuven een gat voor de aardingspin. Hier passen Noord-Amerikaanse geaarde stekkers in.
 • Type C: dit type staat bekend als Eurostekker. Het was het oude stopcontact met twee ronde gaten dat in de meeste Europese landen werd gebruikt. Dit type is niet geaard en wordt daarom niet meer gebruikt, want Europese stekkers moeten nu geaard zijn.
 • Type D: dit stopcontact bestaat uit drie gaten, waarvan het middelste en iets hoger geplaatste gat dikker is. Dit was het oude Engelse stopcontact en wordt nu enkel nog gebruikt in de voormalige Britse koloniën.
 • Type E: type E is een stopcontact dat in een beperkt aantal Europese landen wordt gebruikt. Het stopcontact heeft twee gaten voor de pinnen van de stekker en een gat voor de aardingspin. De belangrijkste Europese landen die dit type gebruiken zijn België, Frankrijk, Luxemburg en Polen. Ook Nederlandse stekkers zullen hier moeiteloos in passen.
 • Type F: dit is het nieuwe Europese standaard stopcontact. Het lijkt op type C, maar is wel geaard. Stekkers voor type C passen hier niet in, maar andersom wel. Dit type wordt in de meeste Europese landen gebruikt, waaronder Nederland.
 • Type G: dit is de huidige standaard voor Groot-Brittannië. Het bestaat uit drie platte rechthoekige sleuven, twee horizontaal en in het midden een verticale sleuf.
 • Type H: type H is een stopcontact dat enkel in Israël wordt gebruikt. Het bestaat uit drie gaten die aan beide zijden uitlopen in een rechthoekige pin. Als de pinnen van je Nederlandse stekker niet te dik zijn, past deze ook in dit type.
 • Type I: dit type bestaat net als type G uit drie rechthoekige sleuven voor een stekker met drie pinnen, maar de positie is anders. Dit stopcontact wordt gebruikt in Australië, Nieuw-Zeeland, China en Argentinië.
 • Type J: dit is een stopcontact voor drie pinnen, maar de zijkanten van het stopcontact lopen in een hoekvorm. Soms passen hier platte Nederlandse stekkers in. Dit type is standaard voor Zwitserland en Liechtenstein.
 • Type K: dit is een stopcontact met twee ronde gaten en in het midden een half gat. Dit type is de standaard voor Denemarken en Groenland. Nederlandse stekkers passen hier uitstekend in.
 • Type L: type L wordt alleen in Italië gebruikt en bestaat uit een rechthoekig stopcontact met drie gaten, waarvan de aardingspin in het middelste gat past.
 • Type M: dit type lijkt op type D, maar de gaten zijn iets dikker. Wordt hoofdzakelijk gebruikt in Zuid-Afrika.
 • Type N: type N is voor platte stekkers met drie pinnen, waarvan één aardingspin. Dit stopcontact wordt in Brazilië gebruikt.

Welk soort wereldstekker kopen?

Zoek, liefst voor je vertrekt, het type stopcontact op dat in het land waar je naartoe reist gebruikt wordt. Ga je in dezelfde omgeving een rondreis maken, dan is de kans groot dat al deze landen hetzelfde type stopcontact gebruiken. Je kunt dan een wereldstekker kopen voor enkel dat type stopcontact. Reis je kris kras de gehele wereld over, dan is een universele wereldstekker aan te bevelen die geschikt is voor vrijwel alle type stopcontacten wereldwijd.

Wereldstekker met USB

Moderne wereldstekkers zijn tegenwoordig ook uitgerust met één of meerdere USB ingangen. Dit is erg handig, want de meeste huidige elektronische apparaten kunnen worden opgeladen met een USB kabel. Zo hoef je ook geen gebruik te maken van meerdere stopcontacten, maar is het mogelijk om meerdere apparaten met een USB kabel te verbinden met één stopcontact.